Sangaku(5)

Pa še eden od sangakujev – to so pravzaprav geometrijske uganke, ki so dobile ime po slikarijah na lesu, ki so jih ustvarili japonski umetniki v obdobju Edo – od začetka 16. stol. do sredine 19. stol.  To je obdobje samoizolacije Japonske od preostalega sveta in v tem času so se razvili tudi haikuji – kratke, običajno tri vrstične pesmi, prva ima 5, druga 7 in zadnja 5 zlogov. Mojster haikuja je bil Matsuo Bašo, tukaj je en njegov (po mojem prevodu iz angleščine):

Leto za letom
na opičjih obrazih
opičje maske.
(Matsuo Bašo)

A vrnimo se k sangakujem:

 

Kolikokrat večji je polmer katerega od krogov na obodu od polmera manjšega kroga?

Ta vnos je objavil Vinc v Razno. Dodaj zaznamek do trajne povezave .

O Vinc

Končal gimnazijo v Črnomlju 1971, pričel honorarno poučevati na tej gimnaziji v šol.letu 1973/74, se v šol. letu 1976/77 zaposlil kot učitelj matematike, leta 1978 diplomiral iz pedagoške matematike pri dr. Niku Prijatelju s temo Galoisova teorija. Na gimnaziji in poklicni kovinarski šoli učil matematiko, fiziko in računalništvo ter informatiko, dokumentaristiko in arhivistiko. Dolgoletni mentor šahovskega, fotografskega, fizikalnega, računalniškega in<a \href{http://www2.arnes.si/48/sscrnomelj/astro.html}{ astronomskega} krožka. Absolvent 3. stopnje pedagoške fizike, v 90. letih član skupine za prenovo gimnazijske fizike, avtor programske opreme za merilno krmilni vmesnik, soavtor učbenikov za gimnazijo Fizika-Mehanika in Fizika-Elektrika. Mentor trinajstim raziskovalnim nalogam v okviru Gibanja Znanost mladini ter trem raziskovalnim nalogam v okviru Krkinih nagrad in številnim tekmovalcem iz logike, matematike, fizike in računalništva. Mentor \href{http://www2.arnes.si/48/ssnmcrnom5/sola/}{2. spletne strani šole}, pobudnik in od 2007 do 2010 urednik spletnih učilnic Srednje šole Črnomelj. Pobudnik šolske Facebook strani. Več najdete na njegovi \href{http://vincenc.petruna.com/}{spletni strani.}

9 thoughts on “Sangaku(5)

 1. čez palec bi rekel da je kvadrat večjega radija ene dvakrat večji od kvadrata manjšega radija …

  haiku si dobr poslovenil!

 2. “najpogostejše racionalno število” … hm, med ‘pravimi’ racionalnimi je po mojem to 1/2!? morda si mislil najbolj znano? najbolj razvpito?

  sicer pa je jasno – kot oblačen dan – da je odgovor neohlapno povezan magičnimi števili petkotnika. ko se razpišejo še vsi drugi bralci bloga zapišem rešitev!

 3. skica … se bo enkrat elektronizirala …

   \sin{36^o} ={R \over{R+r}}
   (R+r) sin 36{36^o}=R
  malo računamo…
   R \sin{36^o}+r \sin{36^o}=R
  in dobimo razmerje radijev
   {R \over r} = {\sin{36^o} \over {1-\sin{36^o}}}
  kar nam da ‘lep’rezultat

  *** QuickLaTeX cannot compile formula:
  \sqrt{5 \over 8-\sqrt{5} \over 8} \over { 1-\sqrt{5 \over 8-\sqrt{5} \over 8}} 
  
  *** Error message:
  Ambiguous; you need another { and }.
  leading text: $\sqrt{5 \over 8-\sqrt{5} \over
  
  
  • *** QuickLaTeX cannot compile formula:
   {sqrt{5} \over 8-sqrt{5} \over 8}} \over {{ 1-sqrt{5 \over 8-sqrt{5} \over 8}}} 
   
   *** Error message:
   Ambiguous; you need another { and }.
   leading text: ${sqrt{5} \over 8-sqrt{5} \over
   
   
  • Ja, tistega od vmesnih rezultatov s sinusi se spomnim…najbrž si opazil, naloga se da lepo posplošiti. (rešitev pa tudi:) ):Okrog krožnice s polmerom 1 je n krožnic, ki se dotikajo tako dane krožnice kot med seboj. Določi polmer teh krožnic.

   mimogrede, za pisanje ulomkov v LaTeXu bolj priporočam \frac{števec}{imenovalec}, vse 4 oklepaje narediš naenkrat, nato pa skačeš v števec in imenovalec.

Komentiranje zaprto.