Prezi(1)

Prezi je orodje za ustvarjanje predstavitev, produkt madžarske pameti, star 3 leta.   Gre za samosvoj program, ki je brezplačno dostopen v izobraževalne namene.  Zadeva naj bi tekla tudi na tablicah. A hudič se skriva v podrobnostih. Mene so zanimale predvsem  matematične formule. Te se dajo spraviti v Prezi na več načinov, naštejmo nekatere:

 1. Latex, pdf, uvoz v Prezi (prenerodno, nisem poskusil)
 2. v Prezijevem urejevalniku izberemo Insert image, pod URL pa napišemo
  http://forkosh.com/mimetex.cgi?c=\sqrt{a^2+b^2}

  – dela, a GIFek ima resolucijo samo 100 pikslov, neprimerno za povečevanje, kar je pri Preziju bistveno.

 3. v Prezijevem urejevalniku izberemo Insert image, pod URL pa napišemo
  http://latex.codecogs.com/gif.latex?c=\sqrt{a^2+b^2}

  isto kot pri 2,

 4. v Prezijevem urejevalniku izberemo Insert image, pod URL pa napišemo
  http://latex.codecogs.com/svg.latex?c=\sqrt{a^2+b^2}

  odlična ideja, vektorska grafika je za povečevanje primerna, a nikakršna izvedba, slika se snema neskončno časa?  Kaže da svg format v Preziju ni podprt.

 5. v Prezijevem urejevalniku izberemo Insert image, pod URL pa napišemo
  http://latex.codecogs.com/swf.latex?c=\sqrt{a^2+b^2}

  Flashov format, lepo dela, a z drobno napako – na iPadu je namesto formulice bled pravokotnik, saj iPad Flasha in njegovih datotek ne prebavlja. Nekdo piše da zadeva krasno dela na Acerjevem Androidu??

 6. Naredite sliko formule na tej strani, jo shranite na Namizju (zakaj ne dela kopi paste?) in z Insert image spravite v Prezi. Slika je sicer GIFek, a ima lahko resolucijo 300, še boljše pa 600.  Nerodno, a dela.
 7. Na Codecogsovi strani  pa lahko dobite celo vrsto formatov in še več nastavitev. A lej vrabca, sneta slika se neznano kam izgubi???? Če izberete format pdf, je učinek popoln, še vedno pa je nerodno, kljub demu da Povleci in spusti v Preziju dela in lahko iz Namizja potegneš  datoteko v Prezi.

1.forkosh-gif, 2. codecogs-gif, 3. codecogs-swf

Skoraj idealno bi bilo 3 s formatom pdf. Morda  celo dela? Grem gledat. Poskusite tudi vi.

Iskaže se, da 3 s formatom pdf na žalost ne dela direktno. Izkaže se tudi, da če shranimo prezentacijo v PDF obliki, swf formulic ne bomo videli. Rešitev je torej ena sama: formulo je treba napisativ v pdf formatu (naprimer v Codecogsovem urejevalniku enačb), shraniti na disk, iz diska pa v Prezi. Oblaki gor ali dol, disk je le disk. Potem pa res dobite formulico, kot je tale

premica2tocki

Ta vnos je objavil Vinc v Razno. Dodaj zaznamek do trajne povezave .

O Vinc

Končal gimnazijo v Črnomlju 1971, pričel honorarno poučevati na tej gimnaziji v šol.letu 1973/74, se v šol. letu 1976/77 zaposlil kot učitelj matematike, leta 1978 diplomiral iz pedagoške matematike pri dr. Niku Prijatelju s temo Galoisova teorija. Na gimnaziji in poklicni kovinarski šoli učil matematiko, fiziko in računalništvo ter informatiko, dokumentaristiko in arhivistiko. Dolgoletni mentor šahovskega, fotografskega, fizikalnega, računalniškega in<a \href{http://www2.arnes.si/48/sscrnomelj/astro.html}{ astronomskega} krožka. Absolvent 3. stopnje pedagoške fizike, v 90. letih član skupine za prenovo gimnazijske fizike, avtor programske opreme za merilno krmilni vmesnik, soavtor učbenikov za gimnazijo Fizika-Mehanika in Fizika-Elektrika. Mentor trinajstim raziskovalnim nalogam v okviru Gibanja Znanost mladini ter trem raziskovalnim nalogam v okviru Krkinih nagrad in številnim tekmovalcem iz logike, matematike, fizike in računalništva. Mentor \href{http://www2.arnes.si/48/ssnmcrnom5/sola/}{2. spletne strani šole}, pobudnik in od 2007 do 2010 urednik spletnih učilnic Srednje šole Črnomelj. Pobudnik šolske Facebook strani. Več najdete na njegovi \href{http://vincenc.petruna.com/}{spletni strani.}