Ali nas Pitagorov izrek lahko preseneti(2)

V. Petruna, feb.2012

Pitagorov izrek

(skeč ob informativnem dnevu šole)

Osebe: NAPOVEDOVALKA, SARA, DR.KRISTJAN, OSMOŠOLEC

NAPOVEDOVALKA (recimo ji Anja, počasi in resno): Prekinjamo dnevnik  z novico o izrednih dogodkih v Srednji šoli Črnomelj. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da je na danes zjutraj tej šoli izbruhnil strašen virus. Nobenega od četrtošolcev ni v šolo, situacija je dramatična, zato kličemo našo dopisnico Saro, da poroča s kraja dogodka.   Sara, se slišimo?
SARA (dramatično): Dober dan, situacija je res izjemno težka.  Dejansko nobenega od četrtošolcev danes ni v šoli. Šolske reševalne ekipe so v polni pripravljenosti, učiteljski zbor zaseda za tistimi vrati že dve debeli uri, iz zaupnih virov mi je uspelo zvedeti le, da ravnatelja složno predlagata za virus najstrožji vzgojni ukrep v zadnjih 60 letih obstoja šole.   Z menoj je  dr. Kristjan,  vodja skupine matematikov centra za umetno inteligenco te šole.  Oni so virus  najprej opazili, in zastavila mu bom nekaj vprašanj. Dr. Kristjan, kako ste pravzaprav opazili virus?
DR.KRISTJAN: Hja, ko smo zjutraj prišli  v službo, smo opazili, da je virus  najhuje napadel in grdo zdelal Pitagorov izrek. Poglejte, kaj je naredil z njim. (Pokaže trikotnike na računalniški animaciji).

SARA(zgroženo): To je pa res resno. V spominu imam čisto drugačen Pitagorov izrek. Preverjam pri naključnih opazovalcih.
SARA:(izbere naključnega osmošolca v bližini) Iz katere šole prihajaš?
OSMOŠOLEC: Iz Podzemlja.
SARA: Kako se glasi Pitagorov izrek pri vas?
OSMOŠOLEC: (pove)
SARA: Kaj meniš  o našem Pitagorovem izreku?
OSMOŠOLEC(pove)
SARA:Kvadrati seveda, ne pa ti trikotniki.
SARA(DR.KRISTJANU): Dr. Kristjan, kaj počne vaša ekipa v tem trenutku?
DR.KRISTJAN: Hja, trenutno proučujemo virus in skušamo spraviti situacijo pod kontrolo. (premakne miško, da se pokažejo petkotniki)
SARA:(zavpije) Mutiral je, mutiral je!!
DR. KRISTJAN: (razburjeno):Hja, res kaže, da je mutiral!
SARA: Toliko, spoštovani gledalci,  direktno s kraja dogodkov. Sreča v nesreči je, da skupina naših najboljših matematikov intenzivno išče rešitev. Takoj, ko se bo zgodilo kaj novega, vam bomo o tem izčrpno poročali. Anja?
DR.KRISTJAN: (spet premakne miško, da se pokažejo trikotniki)
NAPOVEDOVALKA: Hvala, Sara. (nadaljuje s poročili).
Čez 5 minut.
NAPOVEDOVALKA: Ponovno  vključujemo poročanje o izrednih dogodkih v Srednji šoli Črnomelj, kaže, da je tam prišlo do sprememb. Od tam  se nam javlja naša dopisnica Sara. Sara, se slišimo?
SARA : Lepo pozdrav še enkrat gledalcem vašega dnevnika.  Kaže, da se je zapletena situacija na tej šoli le pričela nekoliko razpletati. Kljub temu, da je situacija še težka, ni več brezizhodna. Z menoj je vodja skupine matematikov centra za umetno inteligenco na tej šoli, Dr.Kristjan. Dr. Kristjan, kaj se je pravzaprav zgodilo?
DR.KRISTJAN: Hja, kaže, da je virus prizadel Pitagorov izrek manj, kot se je na začetku zdelo. Nekateri člani strokovnega tima  celo preverjajo domnevo, da Pitagorov izrek tudi v taki obliki še vedno velja.
SARA(razburjeno)Kaj?? Pitagorov izrek z enakostraničnimi trikotniki velja? Saj to ne more biti res!
DR.KRISTJAN: Hja, preveriti moramo najbolj neverjetne trditve. Se opravičujem, dosti dela nas še čaka. (Med tem zapiše izraze za enakost ploščin trikotnikov,  jih okrajša in se zamisli.)
SARA: Toliko, spoštovani gledalci,  direktno s kraja dogodkov. Sreča v nesreči je, da skupina naših najboljših matematikov torej še vedno intenzivno išče rešitev. Takoj, ko se bo zgodilo kaj novega, vam bomo o tem izčrpno poročali.
Anja?
NAPOVEDOVALKA: Sara, ali je učiteljski zbor že sprejel kakšne sklepe?
SARA: Ne, Anja, po do sedaj dostopnih podatkih še vedno zasedajo.
NAPOVEDOVALKA: Sara, ali je že kaj znanega tudi o pogrešanih četrtošolcih?
SARA: Iz nepreverjenih virov smo izvedeli, da so danes vsi na informativnem dnevu. Vsi se nameravajo vrniti v šolo prihodnji teden, nekateri že v ponedeljek.
Anja?
NAPOVEDOVALKA: Hvala, Sara. (nadaljuje s poročili).

Konec

Ta vnos je objavil Vinc v Razno. Dodaj zaznamek do trajne povezave .

O Vinc

Končal gimnazijo v Črnomlju 1971, pričel honorarno poučevati na tej gimnaziji v šol.letu 1973/74, se v šol. letu 1976/77 zaposlil kot učitelj matematike, leta 1978 diplomiral iz pedagoške matematike pri dr. Niku Prijatelju s temo Galoisova teorija. Na gimnaziji in poklicni kovinarski šoli učil matematiko, fiziko in računalništvo ter informatiko, dokumentaristiko in arhivistiko. Dolgoletni mentor šahovskega, fotografskega, fizikalnega, računalniškega in<a \href{http://www2.arnes.si/48/sscrnomelj/astro.html}{ astronomskega} krožka. Absolvent 3. stopnje pedagoške fizike, v 90. letih član skupine za prenovo gimnazijske fizike, avtor programske opreme za merilno krmilni vmesnik, soavtor učbenikov za gimnazijo Fizika-Mehanika in Fizika-Elektrika. Mentor trinajstim raziskovalnim nalogam v okviru Gibanja Znanost mladini ter trem raziskovalnim nalogam v okviru Krkinih nagrad in številnim tekmovalcem iz logike, matematike, fizike in računalništva. Mentor \href{http://www2.arnes.si/48/ssnmcrnom5/sola/}{2. spletne strani šole}, pobudnik in od 2007 do 2010 urednik spletnih učilnic Srednje šole Črnomelj. Pobudnik šolske Facebook strani. Več najdete na njegovi \href{http://vincenc.petruna.com/}{spletni strani.}